Traumasensitief Onderwijs: de kennis in Waterland neemt toe

Geplaatst op: 15 juni 2023

In de afgelopen twee jaar heeft binnen Waterland een flink aantal scholen de training Traumasensitief Onderwijs gevolgd. De scholen proberen nu in de praktijk, vanuit de opgedane kennis, te handelen. Een mooie ontwikkeling want op elke school zitten er veel kinderen die vormen van stress hebben meegemaakt: een echtscheiding, huiselijk geweld, armoede, een traumatisch verleden of vluchten uit een onveilig land. Hierdoor komen deze kinderen beperkt aan leren toe, waardoor leerachterstanden en gedragsproblemen ontstaan. Dit vraagt van de leerkracht veel aandacht en energie.

De Training Traumasensitief onderwijs is ontwikkeld door klinisch psycholoog en docent Leony Coppens en is gebaseerd op het boek ‘Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen’. Door de methodiek van Leony Coppens kunnen de leerkrachten bij deze kinderen de negatieve spiraal doorbreken en het verschil maken. De leerkrachten kunnen de veer¬kracht van deze kinderen vergroten en helpen met zelfregulatie. De kinderen zullen meer openstaan voor leren. Bovendien zullen de leerkrachten zelf minder uitgeput raken. Op steeds meer plekken in Nederland richten scholen zich op dit onderwerp.

Vanuit het Samenwerkingsverband Waterland verzorgen Adviseurs Passend Onderwijs, Femmy Sandtke en Henny van der Graaf, sinds januari 2021 de training Traumasensitief Onderwijs. Inmiddels zijn Chantal Blom en Annette Langeland als trainers aangesloten. Enkele opmerkingen vanuit de evaluatie: ‘Superinteressant en leerzaam, begrijpelijk uitgelegd, bruikbaar en ondersteunend’; ‘Goede praktische tips en vanuit de praktijk verteld, mooi en herkenbaar’; ‘Ik zou graag nog dieper op de materie ingaan, komt er een vervolgcursus?’

Belangrijke informatie

De training is geschikt voor het hele schoolteam. Bovendien kunnen we hem op maat maken en afstemmen op specifieke (school)wensen. Ook is het mogelijk om je individueel in te schrijven. De training bestaat uit drie bijeenkomsten van 2,5 uur.

  • Dinsdag 17 september 2024 14:00 – ongeveer 17:00
  • Dinsdag 22 oktober 2024 14:00 – ongeveer 17:00
  • Dinsdag 26 november 2024 14:00 -ongeveer 17:00

Het Samenwerkingsverband Waterland betaalt de kosten van de training.

Voor aanmeldingen of meer informatie kun je contact opnemen met ons

Henny van der Graaf
h.vandergraaf@swvwaterland.nl
06 25730967

Femmy Sandtke
f.sandtke@swvwaterland.nl
06 25730964