Traumasensitief Onderwijs: de kennis in Waterland neemt toe

Geplaatst op: 15 juni 2023

Femmy Sandtke en Henny van der Graaf, Adviseurs Passend Onderwijs vanuit het Samenwerkingsverband Waterland, verzorgen sinds januari 2021 de training Traumasensitief Onderwijs. Deze training is ontwikkeld door Leony Coppens en gebaseerd op het boek ‘Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen’. Op steeds meer plekken in Nederland richten scholen zich op dit onderwerp.

Een mooie ontwikkeling want op elke school zitten er veel kinderen die vormen van stress hebben meegemaakt: een echtscheiding, huiselijk geweld, armoede, een traumatisch verleden of vluchten uit een onveilig land. Hierdoor komen deze kinderen beperkt aan leren toe, waardoor leerachterstanden en gedragsproblemen ontstaan. Dit vraagt van de leerkracht veel aandacht en energie.

Door de methodiek van Leony Coppens kunnen de leerkrachten bij deze kinderen de negatieve spiraal doorbreken en het verschil maken. Zij kunnen de veerkracht van deze kinderen vergroten en helpen met zelfregulatie. De kinderen zullen meer open voor leren gaan staan. Bovendien zullen de leerkrachten zelf minder uitgeput raken.

In de afgelopen twee jaar hebben binnen Waterland 12 scholen en twee groepen via vrije inschrijving de training enthousiast gevolgd. De scholen proberen in de praktijk, vanuit de opgedane kennis, te handelen. Enkele opmerkingen vanuit de evaluatie: “Super interessant en leerzaam, begrijpelijk uitgelegd, bruikbaar en ondersteunend”; “Goede praktische tips en vanuit de praktijk verteld, mooi en herkenbaar”; “Ik zou graag nog dieper op de materie ingaan, komt er een vervolgcursus?”

De training is geschikt voor het hele schoolteam en kunnen wij op maat maken en afstemmen op de schoolwensen. Tevens is het mogelijk om je individueel in te schrijven. De training bestaat uit drie of vier bijeenkomsten van 3 uur.

Ter informatie voor de scholen die de training al hebben gevolgd: we zijn druk bezig met het ontwikkelen van een terugkommodule. Daarover informeren we jullie graag op en ander moment.

Voor aanmeldingen of meer informatie kun je contact opnemen met ons

Henny van der Graaf 
h.vandergraaf@swvwaterland.nl 
06 25730967 

Femmy Sandtke
f.sandtke@swvwaterland.nl
06 25730964