Ouders

Ouders2023-05-23T12:59:47+02:00

Wat is passend onderwijs?

Scholen moeten ervoor zorgen dat een kind hulp krijgt op school, of hulp krijgt op een passende andere plek. Dat is geregeld met de zorgplicht passend onderwijs. Soms is er meer nodig dan de school kan bieden en moet het kind naar een andere school in de regio. Dat kan een andere basisschool zijn of een school voor speciaal basisonderwijs (SBO) of speciaal onderwijs (SO). Elk kind met een specifieke ondersteuningsbehoefte moet in de regio waar hij of zij woont, onderwijs krijgen dat bij hem of haar past. Dat heet passend onderwijs.

Meer informatie over
Passend Onderwijs?

In de onderstaande linkjes kun je video’s (Nederlands, Engels, Turks, Arabisch, Pools, Perzisch en Tigrinya) vinden en een brochure met uitleg over Passend Onderwijs.

Veelgestelde vragen

Onderstaand vind je antwoorden op de meest voorkomende vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Dan kan je altijd contact met ons opnemen.

Wat is een samenwerkingsverband?2023-05-11T09:57:46+02:00

Een samenwerkingsverband is verantwoordelijk voor een dekkend aanbod voor passend onderwijs zodat alle kinderen naar school kunnen. Het Samenwerkingsverband Waterland PO (SWV) is voor de regio Waterland en de volgende gemeenten: Purmerend, Beemster, Landsmeer, Edam- Volendam waaronder Zeevang en Waterland. In totaal maken 58 scholen voor basisonderwijs, 3 scholen voor speciaal basisonderwijs (SBO) en 2 scholen voor speciaal onderwijs (SO) deel uit van het SWV.

Wat als mijn kind extra ondersteuning / jeugdhulp nodig heeft op school?2023-05-11T19:09:38+02:00

Extra ondersteuning bij bijvoorbeeld leerproblemen kun je met de leerkracht van je kind of de Intern Begeleider van de school bespreken. Zij kunnen ook goed vertellen wat voor hulp de school kan bieden en samen met ouders een plan maken.

Als je denkt aan jeugdhulp zou je dit ook kunnen bespreken met de schoolmaatschappelijk werker van de school, de Praktijk Ondersteuner van de Huisarts (POH), de gemeente of Intern Begeleider (IB’er) van de school.

Wat als ik van school wil wisselen?2023-05-11T10:00:05+02:00

Het beste moment om van school te veranderen, is aan het einde van het schooljaar, maar dit is niet altijd mogelijk. Het is ook niet verplicht; kinderen kunnen ook gedurende het schooljaar van basisschool wisselen.

Ouder- en Jeugdsteunpunt

De onafhankelijke contactpersoon van het Samenwerkingsverband Waterland PO voor ouders is Martijn Ruigewaard.

Ga naar de bovenkant