Workshop executieve functies

Geplaatst op: 23 mei 2023

Iedereen die in het onderwijs werkt, herkent het: die ene leerling die altijd zijn spullen kwijt is, die het niet lukt om te beginnen met zijn of haar taak, of heel snel is afgeleid. Dit kan leiden tot moeilijk verstaanbaar gedrag. Waar komt dit vandaan? In onze workshop ‘executieve functies’ leggen we het stap voor stap uit.

Vaak heeft dit gedrag te maken met een achterstand in de ontwikkeling van de executieve functies. Executieve functies zijn de denk- en gedragsvaardigheden die je nodig hebt om dagelijkse taken zelfstandig te kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan vaardigheden zoals goed plannen, een goede concentratie en flexibiliteit, impulsbeheersing en emotieregulatie. De executieve functies zijn bepalend voor een groot deel van het gedrag, de werking van het geheugen, de persoonlijke ontwikkeling en het schoolsucces.

Een kind heeft bepaalde vaardigheden hard nodig om te kunnen voldoen aan de eisen die thuis en op school worden gesteld. Voor een leerkracht of onderwijsassistent is het goed zich daar bewust van te zijn, zeker als het minder goed gaat met een leerling. Het Samenwerkingsverband Waterland PO heeft de kennis en ervaring om hierbij te helpen.

In deze twee uur durende workshop leggen we alle executieve functies uit, gaan we in op de ontwikkeling van deze functies en de problemen die kunnen ontstaan. Ook maken we de koppeling naar de praktijk. Daarnaast behandelen we de rol van de leerkracht en de activiteiten die ingezet kunnen worden om de executieve functies van leerlingen te versterken.

Naast individuele inschrijvingen voor leerkrachten, onderwijsassistenten, intern begeleiders etc., is het ook mogelijk om als team deel te nemen aan de training. Het Samenwerkingsverband Waterland betaalt de kosten van de training.

De eerste workshop waar professionals zich individueel voor kunnen inschrijven, vindt plaats op dinsdag 10 oktober van 15:00 tot 17:00 uur.

Ben je geïnteresseerd in de training of wil je meer informatie? Neem dan contact op met:
Femmy Sandtke
f.sandtke@swvwaterland.nl