Effectief samenwerken
Binnen het Samenwerkingsverband Waterland PO werken diverse raden en commissies samen om het beleid en de strategie te bewaken, belangrijke beslissingen te nemen en de kwaliteit van onze diensten te waarborgen. Deze organen spelen een cruciale rol in het toezicht, advies en bestuur van de organisatie.
Onze structuur is gericht op transparantie, samenwerking en deskundigheid. Elk orgaan heeft een specifieke taak en verantwoordelijkheid, van strategische sturing tot inhoudelijk advies en toezicht op de uitvoering van beleid. Dankzij de inzet van betrokken professionals en experts zorgen we ervoor dat het Samenwerkingsverband Waterland PO zijn doelen bereikt en effectief samenwerkt met alle betrokkenen.
Raad van Toezicht
De Raad van Toezicht houdt intern toezicht op het samenwerkingsverband op basis van het ondersteuningsplan, de maatschappelijke functie en principes van good governance.
De raad van toezicht bestaat uit drie leden:
Deelnemersraad
De deelnemersraad is het platform voor schoolbesturen met goedkeuringsrecht op essentiële besluiten en borging van voldoende draagvlak voor beleidskeuzes.
De deelnemersraad bestaat uit acht leden en een Onafhankelijk voorzitter:
MRp
De medezeggenschapsraad (MRp) is het wettelijk orgaan voor medezeggenschap van werknemers, gericht op beleidsbesluiten van de directeur-bestuurder die werknemers raken.
De MRp bestaat uit vier leden.
OPR
De OPR is het wettelijk orgaan voor medezeggenschap van ouders en personeel, met invloed op het ondersteuningsplan en meerjarig financieel beleid.
In de wetgeving passend onderwijs is opgenomen dat ieder samenwerkingsverband een OPR moet oprichten. In de wet is geregeld dat het ondersteuningsplan ten minste één keer in de vier jaar opnieuw moet worden vastgesteld of al dan niet gewijzigd en de instemming moet hebben van de OPR. Dit betekent echter niet dat de OPR maar één keer in de vier jaar bijeen hoeft te komen. Hoewel dat niet staat omschreven in de wet, heeft de OPR wel degelijk een belangrijke rol in die tussenliggende periode. Het is aan de OPR om met een kritische blik naar het ondersteuningsplan te blijven kijken en de uitvoering daarvan te volgen.
De leden van de OPR worden afgevaardigd door de leden van de afzonderlijke medezeggenschapsorganen van de scholen en wel zo dat het aantal leden voor de helft uit ouders en voor de helft uit personeel bestaat (wettelijke verplichting).
Voor ons samenwerkingsverband betekent dat de OPR bestaat uit zeven leden:
De OPR kent twee adviserende leden die een kwaliteitszetel S(B)O bezetten: